Rareori ne gandim, de-a lungul vietii, la impactul real pe care il au fratii sau surorile asupra personalitatii si actiunilor noastre. Pentru a afla mai multe despre frati si despre felul in care un frate sau o sora te poate modela, am alcatuit o lista de concluzii stiintifice pe aceasta tema:
1. Copiii isi petrec mai mult timp cu fratii decat cu parintii , prietenii, profesorii sau singuri. Chiar daca nu se inteleg intotdeauna, fratii aleg sa-si petreaca majoritatea timpului impreuna – mai mult decat cu oricine altcineva. Pana la varsta de 11 ani, isi petrec aproximativ 33% din timpul liber cu fratii. Chiar si in adolescenta, cand sunt mai preocupati de ei insisi, petrec 11 ore pe saptamana impreuna, arata un studiu. In familiile numeroase, ei pot petrece pana la 17 ore cu fratii.
2. Fratii se cearta. Mult. Uneori, apare cate un conflict la fiecare 10 minute. Toti parintii care au mai mult de un copil stiu ca acestia pur si simplu nu se inteleg. Fie ca este vorba despre suprematie, personalitati competitive sau doar iritabilitate cand se afla unul in compania celuilalt, copiii se cearta mult. O cercetare arata ca fratii si surorile intra in conflict de 3,5 ori pe ora cand au intre 3 si 7 ani. Copiii mai mici se cearta si mai des, cam o data la fiecare 10 minute.
3. 65% dintre mamici si 70% dintre tatici prefera un frate in detrimentul celuilalt. Daca ii intrebi pe copii, iti vor spune pe nerasuflate pe cine cred ei ca prefera parintii lor. Cu toate ca adultii neaga ca ar avea un favorit, studiile arata ca nu este deloc asa. Multi, daca nu majoritatea parintilor, au un copil preferat, iar cei mici stiu prea bine. Conform cercetarilor, copilul defavorizat se foloseste de asta pentru a obtine anumite avantaje, insa pe termen lung acest lucru ii poate afecta stima si increderea de sine.
4. Primii nascuti sunt in general mai isteti decat fratii mai mici, avand in medie un IQ cu 3 puncte mai mare decat ei. Oricat de nedrept ar fi, fratii mai mari au un avantaj in ceea ce priveste performantele scolare. Ei ii depasesc pe fratii mai mici cu echivalentul unui an de scoala in plus si au toate sansele sa se descurce mai bine la testele de inteligenta. Exista mai multe explicatii, cea mai plauzibila fiind ca fratii mai mari petrec mult timp sa-i invete pe cei mici. Astfel, isi cimenteaza propria intelegere a conceptelor si ideilor.
5. Numarul de frati si ordinea in care s-au nascut pot influenta starea lor de sanatate. Fratii mai mici sunt mai putin predispusi la alergii si eczeme decat fratii mai mari, poate si pentru ca atunci cand vin pe lume casa este plina de germeni adusi de fratii mai mari, iar ei isi dezvolta mai repede sistemul imunitar. Desigur, aceste lucruri sunt mai putin importante atunci cand iei in calcul faptul ca fratii mai mari au sanse mai bune sa ajunga la varsta de 100 de ani. Cercetatorii cred ca totul are legatura cu varsta mamei atunci cand naste, mai precis, cu faptul ca ovulele si uterele mai tinere inseamna bebelusi mai sanatosi.
Categorie: Copil | Data publicarii: 2016-11-18 | Autor: Mamici Smart
Lasa un comentariu